Hypotheek voor doorstromers

Heb je een eigen woning en ben je van plan om binnenkort een ander huis te kopen? Dan krijg je met meer zaken te maken dan toen je je eerste woning kocht. Denk alleen al aan de verkoop van je huidige huis. De adviseurs van Geerts helpen je bij het vinden van de juiste hypotheek. 

Als doorstromer op de woningmarkt is het niet alleen belangrijk om goed inzicht te krijgen in je wensen en financiële ruimte voor je nieuwe woning. Ook de verkoop van je bestaande woning en je huidige hypotheek zijn van groot belang. En gaat de verkoop voorspoedig of moet je rekening houden met een financiële overbruggingsperiode? 

Maximale hypotheek

Net als bij starters is het eerst belangrijk om inzicht te krijgen in wat je maximaal kunt lenen, zodat je gericht op zoek kunt gaan naar een nieuwe woning die passend is bij je budget. Ons advies: kijk niet alleen naar je maximale hypotheek, maar ook naar het maximale bedrag dat je per maand wilt besteden aan je woonlasten. Het is natuurlijk ook fijn om genoeg over te houden om leuke dingen te blijven doen!

Geerts helpt je graag om de hypotheek vast te stellen die bij je past én genoeg ruimte biedt om je droomhuis te kunnen kopen. Daarbij kijken wij uiteraard ook naar de geschatte verkoopopbrengst van je huidige woning en naar zaken als eventuele overbruggingsfinanciering, gebruik van overwaarde en inbreng van eigen spaargeld.

Maximale hypotheek berekenen

Op zoek naar onafhankelijk hypotheekadvies?

Aandachtpunten voor je hypotheek

Heb je een koopwoning? Dan moet je voor de hypotheek van je nieuwe woning rekening houden met een aantal zaken:

1. Overwaarde

Wanneer je je woning met winst verkoopt en je een gelijkwaardig of duurder huis koopt, krijg je te maken met de bijleenregeling. Of je recht houdt op volledige hypotheekrenteaftrek, hangt af van de inbreng van je overwaarde bij de aankoop van een andere woning. Breng je niet de volledige overwaarde in? Dan heeft dit gevolgen voor je hypotheekrenteaftrek. Dit hoeft niet nadelig te zijn, maar gedegen advies hierin is van belang.

2. Restschuld 

Verkoop je je woning met verlies? Dan kan het zijn dat er een restschuld ontstaat. De hoogte van deze schuld heeft onder andere invloed op je maximale hypotheek.   

3. Hypotheek meenemen of oversluiten?

Zitten er in je huidige hypotheek aantrekkelijke voorwaarden? In veel gevallen kan je jouw huidige hypotheek meeverhuizen naar je nieuwe situatie.

4. Hypotheekrenteaftrek en hypotheekvorm

Heb je een hoger hypotheekbedrag nodig dan je huidige hypotheek? En wil je profteren van fiscale hypotheekrenteaftrek? Dan kun je kiezen uit twee hypotheekvormen: een annuïtaire hypotheek of een lineaire hypotheek. 

5. Inzetten eigen spaargeld

De rente op je spaarrekening is op dit moment erg laag. Door het gebruik van spaargeld verlaag je de hypotheek die je nodig hebt en spaar je als het ware door besparing op je hypotheekrente.

Onze hypotheekadviseurs helpen je bij het vinden van de juiste hypotheek waarbij rekening wordt gehouden met deze punten.

Neem contact met mij op