Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Jouw bedrijf uitstekend verzekerd voor de financiële gevolgen van verkeerde adviezen en beroepsfouten. 

Vraag offerte aan

Adviserend beroep? Sluit een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af

Heb je een adviserend beroep? Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade die jouw klant oploopt door een fout, verkeerd advies of foutieve berekening van jou.

Ook als ondernemer maak je fouten. Daar is niks aan te doen, maar het is wel vervelend als dit een financiële klap voor je bedrijf betekent. Als jij aansprakelijk wordt gesteld, lopen de bedragen al snel op. Om te voorkomen dat je dit bedrag zelf moet betalen, sluiten veel ondernemers een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af. Wat is het verschil met bedrijfsaansprakelijkheid? Voor wie is deze verzekering onmisbaar? Waar ben je voor verzekerd? En wat kost deze verzekering?

Het verschil tussen bedrijfsaansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Misschien laat je wel een glas water over de laptop van een klant vallen? Valt jouw reclamebord op de auto van een klant? Of misschien stoot je iets waardevols van een klant om? In deze gevallen kan jij aansprakelijk worden gesteld en voor de kosten opdraaien. Deze situaties kunnen voor iedere ondernemer en ieder bedrijf voorkomen. Hier sluit je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor af.

Heb je een adviserend beroep? Dan heb je ook te maken met beroepsaansprakelijkheid. Als je een fout advies geeft, onzorgvuldig handelt, een foutieve berekening of rapportage opstelt of nalatend bent, kan dit financiële schade opleveren voor jouw klant. Deze vorm van vermogensschade valt niet vaak standaard onder je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor sluit je dus een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af.

Kortom; bedrijfsaansprakelijkheid geldt voor alle ondernemers. Beroepsaansprakelijkheid geldt voor adviserende beroepen.

Welke beroepen hebben hiermee te maken?

Geef je advies in de zakelijke dienstverlening? Maak je bouwtekeningen? Of voer je berekeningen uit voor klanten? Dan kan je door een fout vermogensschade veroorzaken bij je opdrachtgever. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering kan dan voor jou interessant zijn. Voorbeelden van beroepen waarvoor deze verzekering interessant zijn: medisch specialist, advocaat, boekhouder, accountant, financieel adviseur, arbodienst, zelfstandig (interim) manager ofconsultant, een marketing-/ reclame adviesbureau of een ICT onderneming. Voor een aantal beroepen is deze verzekering zelfs wettelijk verplicht. Namelijk voor: financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten. Ook eisen opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus steeds vaker dat ondernemers hun aansprakelijkheid zelf regelen voordat ze bij hen aan de slag gaan.

5 voorbeelden van beroepsaansprakelijkheid

  1. Een medisch specialist amputeert het verkeerde been van de patiënt.
  2. De boekhouder doet een foutieve belastingaangifte of doet dit te laat met alle financiële gevolgen van dien.
  3. Een ICT onderneming zorgt voor een verkeerde update waardoor veel belangrijke informatie verloren gaat en hierdoor omzet derving optreed voor haar opdrachtgever.
  4. Een advocaat geeft een fout advies aan zijn client.
  5. Een interim manager maakt verkeerde keuzes waardoor een onderneming nog meer in de financiële problemen komt.

Waarvoor ben je verzekerd?

Met deze verzekering ben je verzekerd voor (financiële) schade als gevolg van een beroepsfout. Daarnaast ben je gedekt voor verlies van documenten die jij in beheer hebt. En tot slot ben je ook verzekerd voor kosten van verweer bij onterechte claims. Wat wel goed om te vermelden is, is dat het bijna nooit voorkomt dat verweer in zijn geheel wordt vergoed vanuit de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Daarom is het ook aan te raden om een zakelijke rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Juridische kosten lopen namelijk snel hoog op en het is prettig, zeker als ondernemer, om juridische hulp in te kunnen schakelen wanneer je dit nodig hebt. Verder is het verlies van data en/of cybercrime hierop niet afgedekt, hiervoor zijn speciale verzekeringsoplossingen van toepassing.

Wat kost deze verzekering?

Deze verzekering en daarmee ook de bijbehorende premie, is afgestemd op jouw specifieke situatie en/of beroep. Het gaat hierbij dan ook om maatwerk. Bij het afsluiten van de juiste verzekering wordt er gekeken naar de omzet van jouw bedrijf, het jaarloon en het verzekerde bedrag.

Het is aan te raden om deze verzekering af te sluiten in combinatie met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

Laat je goed adviseren

Om te voorkomen dat je bij een aansprakelijkheidsstelling, alsnog niet goed verzekerd blijkt te zijn, is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Onze adviseurs weten welke risico’s er spelen binnen jouw branche en vergelijken verschillende verzekeraars. Zo sluit je de verzekering af die bij jou en jouw bedrijf past. Ook met een gerust hart ondernemen? Vraag hier een offerte op. Of neem contact met ons op via 0162-475675 (bellen of WhatsApp) of mail naar info@geerts.nl.

Vragen over uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Mail ons of bel voor persoonlijk advies: 0162 - 475 675.

Meer informatie over de wijze waarop wij u van dienst zijn en de kosten van onze dienstverlening kunt u lezen in onze vergelijkingskaarten.